Οι 5 πιο δημοφιλείς διαδικτυακές απάτες που πρέπει να γνωρίζετε το 2021
Όταν πρωτοξεκίνησε ο παγκόσμιος ιστός, μια κοινή συμβουλή ήταν να αποφεύγετε να δίνετε τις πληροφορίες σας και να μιλάτε με αγνώστους. Τώρα, εφαρμογές όπως η Uber οδηγούν αγνώστους στο κατώφλι μας για να κάνουμε μια βόλτα με το αυτοκίνητό τους.
Έχουμε βολευτεί τόσο πολύ με τη χρήση του διαδικτύου που είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν κάνουν τίποτα καλό. Στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου αρέσει να δημιουργούν ιστοσελίδες ώστε να μπορούν να εξαπατούν τους χρήστες ώστε να παραδίδουν οικειοθελώς πληροφορίες ή χρήματα.
Δεν αλλάζουν και πολλά στο γύρισμα της δεκαετίας, με πολλές από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές απάτες για το 2020 να μοιάζουν με γνώριμους εχθρούς. Μαθαίνοντας για τις πιο συνηθισμένες τακτικές και συνδυάζοντας αυτές τις πληροφορίες με λύσεις ασφαλείας όπως το Norton 360, μπορείτε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε αυτές τις απειλές στον κυβερνοχώρο το νέο έτος.
1. Phishing
Το “ψάρεμα” είναι μία από τις πιο συνηθισμένες απειλές στον κυβερνοχώρο, ωστόσο συνεχίζει να είναι εξίσου αποτελεσματική. Οι phishers παίρνουν την περσόνα κάποιου αξιόπιστου – ενός φίλου, γείτονα ή συναδέλφου – σε μια προσπάθεια να σας πείσουν να παραδώσετε πληροφορίες ή να κάνετε κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το WhatsApp.
Απόπειρες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως κάθε μήνα και ενώ συχνά λαμβάνουν χώρα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επεκτείνουν την προσέγγισή τους για να καλύψουν οπουδήποτε μπορεί να μιλήσετε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο στο διαδίκτυο.
Πώς να το εντοπίσετε: Το πιο σημαντικό βήμα για να εντοπίσετε μια απόπειρα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι να αφιερώσετε χρόνο στην εξέταση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του μηνύματος. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ασυνέπειες, όπως ανορθόγραφα ονόματα, κακή γραμματική στο κείμενο και συνδέσμους που δεν οδηγούν στο μέρος που θα έπρεπε.
Για το τελευταίο, περάστε με τον κέρσορα του ποντικιού σας πάνω από έναν σύνδεσμο, αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτόν. Στην κάτω αριστερή γωνία, θα δείτε την πλήρη διεύθυνση URL – και θα ξέρετε αν σας στέλνουν σε έναν πραγματικό ή απατηλό ιστότοπο.
2. Ψεύτικο λογισμικό προστασίας από ιούς
Τι είναι αυτό; Αν περιηγείστε στο διαδίκτυο και ξαφνικά εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που λέει ότι ο υπολογιστής σας έχει πλέον μολυνθεί, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για διαδικτυακή απάτη.
Στην πραγματικότητα, αυτές οι ψεύτικες διαφημίσεις και τα αναδυόμενα παράθυρα λογισμικού προστασίας από ιούς θέλουν να κατεβάσετε το δωρεάν λογισμικό τους, το οποίο το μόνο που θα σας δώσει είναι έναν ιό, κακόβουλο λογισμικό ή ransomware, μεταξύ άλλων απειλών στον κυβερνοχώρο.
Πώς να το εντοπίσετε: Εμπιστευτείτε μόνο τις πληροφορίες για ιούς από το antivirus σας – και αν δεν έχετε, φροντίστε να αποκτήσετε τώρα.
Να είστε επιφυλακτικοί σε τυχόν αναδυόμενα παράθυρα με φανταχτερά φώτα ή που σας προτρέπουν να αναλάβετε άμεσα δράση κατεβάζοντας μια εφαρμογή. Μια πραγματική λύση προστασίας από ιούς, όπως το Norton AntiVirus Plus, θα φροντίσει τα προβλήματά σας στο παρασκήνιο και ενώ μπορεί να σας ζητήσει να προβείτε σε κάποια ενέργεια, πιθανότατα θα σας ειδοποιήσει μόνο όταν η κυβερνοαπειλή έχει επιλυθεί.
3. Κερδίστε χρήματα εύκολα και γρήγορα απάτη
Τι είναι αυτό; Όλοι θα θέλαμε να βγάλουμε εύκολα και γρήγορα χρήματα και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το χρησιμοποιούν αυτό για να εκμεταλλευτούν ανυποψίαστους χρήστες.
Αυτές οι ιστοσελίδες απάτης, οι οποίες συχνά λένε ότι μπορείτε να βγάλετε μισθό μιας εβδομάδας μέσα σε λίγες ώρες, σας παρασύρουν με ψεύτικες υποσχέσεις. Στη συνέχεια, σας αναγκάζουν να παραδώσετε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες, συχνά ευαίσθητες από τη φύση τους.
Πώς να το εντοπίσετε: Λίγη κοινή λογική είναι πολύ σημαντική. Ενώ όλοι ονειρευόμαστε να πληρωνόμαστε μεγάλα χρηματικά ποσά σε αντάλλαγμα για να μην κάνουμε σχεδόν τίποτα, οι πιθανότητες να είναι κάτι τέτοιο πραγματικό είναι ελάχιστες.
Αν σκέφτεστε να κάνετε χρήματα εύκολα και γρήγορα με μια απάτη, να είστε σε επιφυλακή για διαφημίσεις που λένε ότι δεν χρειάζονται πολλές ή καθόλου δεξιότητες για να συμμετάσχετε, ότι μπορείτε να ορίσετε τις ώρες εργασίας σας ή ότι πρέπει να πληρώσετε για να ξεκινήσετε. Αν η μέθοδος για να κερδίζετε εύκολα και γρήγορα χρήματα υπήρχε πραγματικά, είναι απίθανο να διαδίδεται ευρέως.
4. Ψεύτικοι ιστότοποι αγορών και υποκλοπή φορμών
Τι είναι αυτό; Να ένα δίπτυχο: υπάρχουν χιλιάδες ιστότοποι εκεί έξω που προσπαθούν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι είναι η πραγματική συμφωνία και μέρος των αγαπημένων σας εμπορικών σημάτων. Αυτές οι ιστοσελίδες, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον άγνωστες, προσπαθούν να σας εξαπατήσουν, δίνοντάς σας ακόμη και “μεγάλες προσφορές” με έκπτωση έως και 75%.
Ομοίως, ομάδες κυβερνοεγκληματιών χρησιμοποιούν πλέον συνήθως το formjacking – μια νέα κυβερνοαπειλή που κλέβει πληροφορίες πιστωτικών καρτών. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας νόμιμος ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου παραβιάζεται (χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες), επιτρέποντας στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να σας ανακατευθύνουν σε διαφορετικές διευθύνσεις URL κατά τη διαδικασία πληρωμής που μοιάζουν παρόμοιες αλλά στην πραγματικότητα κλέβουν τις πληροφορίες σας.
Πώς να το εντοπίσετε: Οι ιστότοποι απάτης ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Συχνά έχουν παρόμοιες αλλά όχι πανομοιότυπες διευθύνσεις URL με τη μάρκα που προσπαθούν να μιμηθούν. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν ορθογραφικά λάθη και απίστευτες τιμές που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού – επειδή δεν είναι πραγματικές. Αντίθετα, είτε σας στέλνουν ψεύτικα αντικείμενα είτε παίρνουν τα χρήματά σας και δεν σας δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.
Το να κρατάτε το νου σας για το formjacking είναι πιο δύσκολο. Καθώς μπαίνετε στη σελίδα για να βάλετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ελέγξτε ξανά τη διεύθυνση URL για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε ακόμα στον ίδιο ακριβώς ιστότοπο από τον οποίο ήρθατε. Αυτοί οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου