Ενιαιο μισθολογιο

Ενιαίο μισθολόγιο: Περικοπές σε υψηλόμισθους, αυξήσεις σε χαμηλόμισθους

Να μειώσει την απόσταση μεταξύ των «ρετιρέ» και των ….ισογείων του δημοσίου τομέα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση με το ενιαίο μισθολόγιο.

Και αυτό καθώς όπως σε έκθεση για το μισθολογικό καθεστώς η οποία βρίσκεται στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως οι διαφορές των αμοιβών για τους πρωτοδιόριστους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προσεγγίζουν τα 800 ευρώ τον μήνα ανάλογα το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνονται. Μάλιστα για τους υπαλλήλους με 33 χρόνια η διαφορά ξεπερνά και τα 1500 ευρώ.

Μοιραία θα εκδηλωθεί νέος γύρος περικοπών για τους υπαλλήλους των «προνομιούχων» υπουργείων όπως το Οικονομικών , το Δικαιοσύνης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίου πανεπιστημίου φθάνουν στα 2070 ευρώ τον μήνα.

Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης , Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (ΠΕ) ανέρχεται στα 1520 ευρώ.

Τις χαμηλότερες αποδοχές …λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας 1310 ευρώ τον μήνα, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για την διαμόρφωση του) η “ψαλίδια” θα μειωθεί κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

Η προσαρμογή θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή θα υπάρξει ενιαία μισθολογική πολιτική για τους νεοεισερχόμενους και τμηματική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εν ενεργεία . Γιατί θα προκύψουν μειώσεις αποδοχών σε ορισμένα υπουργεία για δεύτερη στη σειρά χρονιά. Να υπενθυμίσουμε πως το 2010 οι περικοπές των επιδομάτων έφθασαν τον 20% και παράλληλα ψαλιδίστηκαν οι υπερωρίες και τα δώρα .

Εξάλλου στην έκθεση αναφέρονται όλα τα επιδόματα που χορηγούνται η διαστρωμάτωση των αμοιβών σε κάθε υπουργείο καθώς και αναλυτικά παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες .

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Επίσης θα προσδιορίζονται οι υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό και εκείνες με σημαντικές ελλείψεις.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα αποτελέσουν την βάση για την έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου. Στόχος είναι να γίνουν αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει ευρύτατα ο θεσμός των μετατάξεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται σε αρκετά υπουργεία λόγω της εφαρμογής του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να αποτελεί νόμο του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου για να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Στις επερχόμενες αλλαγές προεξέχουσα θέση έχουν η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα και η επανεξέταση του αριθμού των μισθολογικών κλιμακίων με την διεύρυνση των ετών παραμονής σε ένα κλιμάκιο από τα 2 έτη σε 3 ή 4 χρόνια.

Ενιαίο μισθολόγιο – Πώς διαμορφώνονται τα ειδικά μισθολόγια (Παραδείγματα)

Δικαστικός
με 18 χρόνια υπηρεσίας έχει συνολικές μικτές αποδοχές 5.309 ευρώ. 2.852 ευρώ είναι ο βασικός μισθός, 1.026 ευρώ το χρονοεπίδομα, 662 το επίδομα ταχείας απονομής δικαιοσύνης (!) και 769 ευρώ η πάγια αποζημίωση. Αν περικοπούν τα 2 επιδόματα, οι αποδοχές θα συρρικνωθούν στα 3.621 ευρώ. Μείωση 35%.

Διευθυντής υπ. Οικονομικών ΠΕ
με 28 χρόνια υπηρεσίας εισπράττει βασικό μισθό 1.200 ευρώ και 1.100 ευρώ από επιδόματα, σύνολο 2.300. Με τις περικοπές με βάση ένα πλαφόν (ίσως των εκπαιδευτικών) και την ενσωμάτωση, οι αποδοχές θα συρρικνωθούν στα 1.770 – μείωση 30%. Πέρυσι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε ετήσια μείωση 8.400 ευρώ.

Εκπαιδευτικός
με 20 χρόνια υπηρεσίας εισπράττει 1.385 ευρώ βασικό μισθό και 596 ευρώ από επιδόματα μετά την περυσινή περικοπή, σύνολο 1.981 ευρώ. Μετά την κατάργηση και την ενσωμάτωση οι συνολικές αποδοχές του θα συρρικνωθούν στα 1.613 ευρώ. Μείωση 18,5%.

Ένστολος
με 25 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 899 ευρώ και σύνολο επιδομάτων 2.500 ευρώ αν κατέχει θέση ευθύνης. Με τις περικοπές η αμοιβή του θα συρρικνωθεί στα 1.900 ευρώ, συν το επίδομα ειδικών συνθηκών. Μείωση 35%.

Διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ
με 20 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.468 ευρώ και 1.500 ευρώ από επιδόματα. Με τις περικοπές η αμοιβή του θα συρρικνωθεί στα 2.400. Μείωση 20%.

Μένουν 4 επιδόματα απο το ενιαιο μισθολογιο

Τα 40 επιδόματα από τα 199 χαρακτηρίζονται γενικά και χορηγούνται σε 26 κατηγορίες υπαλλήλων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, από τα 40 σχεδιάζεται να καταργηθούν τα 36 και να ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140-145 ευρώ για τους υπαλλήλους ΥΕ και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. (Τα 140 ευρώ που θεσπίστηκαν επί υπουργίας Ρέππα χορηγούνται ήδη ως έξτρα επίδομα σε περίπου 35.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους.) Από το «τσουνάμι» θα διασωθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο θα καταβάλλεται σε όλους τους εργαζομένους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους. Το επίδομα ειδικών συνθηκών θα αντικαταστήσει αυτά που δίνονταν για τον ίδιο σκοπό και θα καταργηθούν τα επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης, τους γιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.

Με τη διατήρηση του επιδόματος των 140 ευρώ και την ενσωμάτωσή του στον βασικό μισθό το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία ΥΕ πρόκειται να διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, για την κατηγορία ΔΕ σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, για την ΤΕ σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία ΠΕ σε 1.129 ευρώ από 984.

Ως βασικός κανόνας θα ισχύσει να λαμβάνουν ίσες αποδοχές όλοι οι υπάλληλοι που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σενάρια που μελετώνται, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ. Σ’ έναν βαθμό, δηλαδή, θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα οι διαφοροποιήσεις των μισθολογίων μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα, αλλά θα γίνει προσπάθεια μείωσης της ψαλίδας.


Ημερησια-Πρωτο θεμα