Καντάφι: “Θα μείνω μέχρι τέλους”
Μετά την αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, πληροφορίες φέρνουν και άλλους αξιωματούχους του καθεστώτος έτοιμους να αποχωρήσουν, ή και να το έχουν πράξει ήδη. Ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι θα παραμείνει στη χώρα μέχρι τέλους.
Την Πέμπτη ο Αλί Αμπντελ-Σαλάμ αλ-Τρεκί, εκπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε σε αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες έκανε γνωστό ότι παραιτείται.
Ο Αλ-Τρεκί, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου μετά τη δήλωση του προκατόχου του με το ξέσπασμα της κρίσης, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνείται να εκπροσωπεί το κανταφικό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο Κάιρο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τη Λιβύη για τη Βρετανία πετώντας από τη Τυνησία. Η Βρετανία ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα του παράσχει ασυλία από διώξεις.
Σχετικά με την αυτομόληση του Μούσα Κούσα, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι θα παραμείνει στη Λιβύη μέχρι τέλους ενώ επιβεβαίωσε την παραίτηση του Κούσα.
«Κατανοούμε τώρα ότι παραιτήθηκε από τη θέση του. Ήταν προσωπική απόφασή του», είπε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Διευκρίνισε δε ότι ο Κούσα ζήτησε να μεταβεί στην Τυνησία για ιατρικούς λόγους (πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη) και για αυτό του δόθηκε άδεια. «Κατόπιν, μάθαμε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος διέψευσε τέλος τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλα άτομα, όπως ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Αμπου Ζέιντ Ντούρντα και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Ζουέι, εγκατέλειψαν τη χώρα και οδεύουν προς την Τυνησία.
Στην ερώτηση αν ο Καντάφι και οι γιοι του εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, ο Ιμπραήμ απάντησε: «Μείνετε ήσυχοι, είμαστε όλοι εδώ. Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι τέλους. Αυτή είναι η χώρα μας. Είμαστε δυνατοί σε κάθε μέτωπο».
«Αν αυτή η επίθεση κατάφερε κάτι, αυτό είναι ότι συσπείρωσε το λαό γύρω από τον ηγέτη και την ενότητα του έθνους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ και πρόσθεσε ότι «ειδικά τώρα, βλέπουν ξεκάθαρα τον εχθρό».
Ακόμη, ο Ιμπραήμ απέρριψε επίσης τις υποθέσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων ανέτρεψαν την ισορροπία υπέρ των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών. «Πού είναι η λαϊκή επανάσταση; Πού είναι οι φυλές που θα έβγαιναν και θα έλεγαν στον ηγέτη: ‘Φύγε από τη χώρα’; Πρέπει να δείτε τα σημάδια», κατέληξε.
Στους 1.000 οι νεκροί οι νεκροί των συγκρούσεων
Εντωμεταξύ, το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι ξεκινά έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του καθολικού επισκόπου Τζοβάνι Ινοτσέντζο Μαρτινέλι ότι δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Τρίπολη της Λιβύης από τους συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο Μαρτινέλι επικαλείται «πολλούς αυτόπτες μάρτυρες και αξιόπιστους ανθρώπους».
Από την πλευρά του, ο Καναδός αντιπτέραρχος Σαρλ Μπουσάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, διευκρίνισε ότι η έρευνα αφορά μόνο τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων μόλις σήμερα, Πέμπτη.
Την ίδια ώρα έκθεση του Φόρεϊν Όφις ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών ανάμεσα στις συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αντικαθεστωτικούς σε περίπου 1.000. Επισημαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.
Το υπουργείο εξέφρασε ακόμα την έντονη ανησυχία του για τις «διαδεδομένες αναφορές περί άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια και εκτελέσεις χωρίς δίκη, παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις, άρνηση παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας».
ΤΑ ΝΕΑ