Η ονομασία των λουτρών οφείλεται στην ιαματική πηγή με το όνομα «Λουτρό της Ελένης».
Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης ήταν στην αρχαιότητα το επίνειο της αρχαίας κώμης «Σολύγεια», όπου σύμφωνα με την παράδοση, όπως μας τη μεταφέρει ο γνωστός περιηγητής Παυσανίας, εκεί λουζόταν η Ωραία Ελένη, βασίλισσα της Σπάρτης.
Στο σημερινό χωριό Γαλατάκι έχουν βρεθεί το Ιερό και ίχνη του υδραγωγείου της κώμης «Σολύγεια». Η πηγή με το ιαματικό νερό της βρίσκεται προς το νότιο μέρος του αρχαίου λιμένα της Κορίνθου, Κεγχρεές.
Το χωριό είναι παραθαλάσσιο και διαθέτει δυο παραλίες.Ωστοσο η περιοχή υψομετρικά μεγαλώνει μερικά μέτρα πέρα απο τη θάλασσα λογω της ύπαρξης ενός βουνού. Τα κτήματα απο ελαιόδεντρα σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους σε εξοχικές κατοικίες μαγαζιά και ταβέρνες. Πλέον η παραθαλάσσια περιοχή διαθέτει ξενοδοχεία ταβέρνες και καφετέρειες.
Λουτρά ωραίας ελένης ιστορία
Μεχρι πριν τη δεκαετια του 90′ η περιοχή ηταν γεμάτη βάλτους ή χωράφια των κατοίκων του Γαλατακίου. Στην κορύφη ενός λόφου μπόρει να δει κανείς τα ερείπια ενος ανεμόμυλου που χρησιμοποιήθηκε απο τους Γερμανούς ως πυροβολείο κατα τον Β’παγκόσμιο πόλεμο
Μετα το Κιάτο και την Ακράτα αναζητήθηκαν νεές απομωνομένες παραθαλάσσιες περιοχές για δημιουργία εξοχικών. Μια απο αυτές ήταν τα Λούτρα Ελένης.
Αρχικά η κατοικίσιμη περιοχή ήταν κοντά στην παραλία όπου βρίσκονται τα ιαματικά λούτρα.Στα επόμενα χρόνια η κατοικισιμη περιοχή εξαπλωθηκε νοτιοανατολικά προς το χωριο Αλμύρη.Το όνομα πιθανόν προέρχεται απο τα ιαματικά λουτρά της περιοχής οπου πιστεύεται οτι έκανε το μπάνιο της η Ωραία Ελένη.
Ο μονιμος πληθυσμος του χωριου είναι 951 κάτοικοι και καλοκαίρι ο πληθυσμός τριπλασιάζεται λόγω των πολλών εξοχικών κατοικιών και του τουρισμού.