«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» σχολίασε ο Γιάννης Πλακιωτάκης -«Κόψε τη σπέκουλα, όχι τις… συντάξεις» του συνέστησε η Φώφη Γεννηματά -«Ο πρωθυπουργός έχει πάρει λάθος δρόμος» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης – «Δίνει τα πάντα στο προσφυγικό για να μην πέσει από το ασφαλιστικό» αποκάλυψε ο Βασίλης Λεβέντης
Ο εκνευρισμός με τον οποίο αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, συνιστά, κατά την αντιπολίτευση, την καλύτερη απόδειξη για τον προσχηματικό χαρακτήρα που είχε η πρόσκληση και στην πραγματικότητα στόχευε στο να παγιδεύσει τα κόμματα σε προειλημμένες αποφάσεις που δεν μπορεί να υποστηρίξει επειδή κινδυνεύει να ανατραπεί από τους βουλευτές του.
«Ο βασιλιάς είναι γυμνός», σχολίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ενώ από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνεχίζοντας την επιθετική τακτική που είχε χαράξει η Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια». Τον «λάθος δρόμο που έχει πάρει ο πρωθυπουργός» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ενώ αποκαλυπτικός υπήρξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που μίλησε για το σχέδιο να χρησιμοποιηθεί η ενδοτική στάση στο Προσφυγικό για να αποκομίσει οφέλη η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.
«Η Νέα Δημοκρατία εκπλήρωσε τον θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, συμμετείχα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Είναι μια ύψιστη διαδικασία και η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε με σαφήνεια – και εγώ προσωπικά – και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε τη δυνατότητα να στηλιτεύσει «τις θέσεις, τις απόψεις και τις αστοχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία εξέλιξης των συγκεκριμένων ζητημάτων», δηλαδή το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση. «Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό είναι ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε με δήλωσή του, ο υποψήφιος πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, οφείλει να παραιτηθεί». «Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα, που επέβαλε το σκληρότερο τρίτο Μνημόνιο και που οδηγεί την οικονομία στη λάθος κατεύθυνση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αφανισμό και θέτει τη χώρα σε κίνδυνο, εκτός από μια ειλικρινή συγγνώμη, περισσότερη αυτογνωσία και ταπεινότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο κ. Τσίπρας που χώρισε την ελληνική κοινωνία σε “υπερήφανους διαπραγματευτές” και “προσκυνημένους γερμανοτσολιάδες” και δίχασε το λαό όσο κανένας πολιτικός από τη Μεταπολίτευση και μετά, θα αποτελεί σύντομα ένα κακό παρελθόν για την πατρίδα μας», κατέληξε.
Γεννηματά: Κόψτε τη σπέκουλα, όχι τις συντάξεις
«Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. «Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ειδικά για το ζήτημα του ασφαλιστικού επισημαίνεται ότι η Δημοκρατι9κή Συμπαράταξη έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της και τις κόκκινες γραμμές της. «Και σε αυτό ψεύδεται», σημειώνεται για τον κ. Τσίπρα. «Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ας μας το πει. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα».
«Επιτέλους όμως δεσμεύτηκε ότι θα φέρει τις προτάσεις του στη Βουλή και στην ΟΚΕ. Το φάντασμα θα βγει επιτέλους στο φως. Πλήρης δικαίωση της δικής μας στάσης σήμερα. Η σπέκουλα κατά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν περνά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η κυρία Γεννηματά είχε επιτεθεί στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων απαιτεί από όλους σοβαρότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια και αξιοπιστία». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», καθώς και «απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού». Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις προτάσεις του για διάλογο στη Βουλή και υπογράμμισε: «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Δεν αρκούν τα ευχολόγια γι αυτό το ζήτημα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Θα συνιστούσα σε όσους από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρούν σπέκουλα εναντίον μας στο θέμα αυτό, να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μειώσουν τις συντάξεις».
Θεοδωράκης: Οι συναντήσεις αρχηγών δεν λύνουν τα μεγάλα προβλήματα
«Ο δρόμος που τραβάει ο κ. Τσίπρας είναι λάθος. Τα αδιέξοδα στην κοινωνία μέρα με την μέρα μεγαλώνουν. Και βέβαια οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «τα προβλήματα της κοινωνίας θα τα έλυνε μια κυβέρνηση που θα είχε στόχους και θα είχε τους ανθρώπους που έκαναν τις πολιτικές αλλά φαίνεται ότι αυτό το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαθέτει ούτε προτάσεις, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «γιατί οι ροές αυξήθηκαν και λόγω της ανευθυνότητας των υπουργών που διατείνονταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς σύνορα που ο καθένας μπορεί να έρχεται και να πηγαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι «είναι το τέρας που έκρυβαν όλα τα κόμματα εξουσίας κάτω από το χαλί και δε θέλουν να το αντιμετωπίσουν», ενώ το Ποτάμι είναι έτοιμο να πει τις απόψεις του στη Βουλή καθώς επιθυμεί ένα βιώσιμο σύστημα χωρίς νέες περικοπές και χωρίς νέα βάρη στον κόσμο της παραγωγής. Και επεσήμανε χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι διαδήλωνε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τότε που ο κ. Γιαννίτσης προσπαθούσε να κάνει κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει μια ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τέλος, εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή έγινε δεκτή από όλους, πλην του εκπροσώπου της ΝΔ, η πρότασή του να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από αυτή τη Βουλή με ένα πιο αναλογικό σύστημα. «Τους περιγράψαμε και το σύστημα που θέλει το Ποτάμι», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σύστημα με δύο κάλπες που θα καταργήσει τη δυνατότητα των επωνύμων και των πλουσίων να έχουν εύκολη πρόσβαση στη Βουλή».
Λεβέντης: Τα δίνει όλα στο Προσφυγικό για να μην πέσει από το Ασφαλιστικό
Επικριτικός για τη στάση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη υπήρξε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύσκεψη έγινε επειδή ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να πιέσει τους δανειστές για το ασφαλιστικό μέσω του προσφυγικού: «Να τους δώσει ό,τι θέλουν στο προσφυγικό μήπως υπάρξει χαλάρωση στο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενική γιατί θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές είναι μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται για οικουμενική, επιμένει στη διακυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε. «Ζητούσε αορίστως συναίνεση, δεν παρουσίασε απολύτως τίποτα».
Κατά τον κ. Λεβέντη, «στο μυαλό του ο Τσίπρας ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πίεσης των δανειστών στο ασφαλιστικό, επειδή ξέρει ότι δεν μπορεί να περάσει το ασφαλιστικό», συνέχισε. «Αυτό το πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού δεν θα περάσει, γιατί έχουν κουραστεί οι ξένοι με αναξιόπιστους πρωθυπουργούς», συμπλήρωσε. Ενώ σε ερώτηση εάν θα δώσει στήριξη, απάντησε: «Όση στήριξη και να παράσχω, έχουν ήδη υπογράψει 40% μείωση των συντάξεων».
protothema.gr/politics/article/531570/ehase-tin-psuhraimia-tou-o-tsipras-epeidi-den-pagideuse-ta-kommata-lene-stin-adipoliteusi/