Ουρές… νεόπτωχων στα συσσίτια των δήμων

Πρώην επιχειρηματίες, πρώην αυτοαπασχολούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, μισθωτοί που απολύθηκαν από τη δουλειά τους… Τους τα έφερε έτσι η ζωή, που πλέον δεν έχουν πόρους να ζήσουν. Για κάποιο λόγο απέτυχαν στο επάγγελμά τους και μαζί με αυτό έχασαν τα πάντα! Είναι οι νεόπτωχοι της εποχής μας… της διπλανής πόρτας, που σήμερα περιμένουν στην ουρά, για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Έχασαν σπίτια, εργασίες, οικογένειες, λόγω χρεών, κυρίως στις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, 170.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους από κάρτες, ενώ συνολικά περίπου 2.000.000 Έλληνες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Δραματική η άυξηση των απόρων

Βάσει των στοιχείων των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων της χώρας, οι άποροι αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς και έχουν πλέον ένα πρωτόγνωρο βασικό χαρακτηριστικό. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, πρόκειται για ανθρώπους νέους, ηλικίας 35-55 ετών, που ξαφνικά έχασαν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν όχι μόνο τα βασικά είδη διατροφής, αλλά και τα βασικά είδη διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι «νεόπτωχοι» είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να βυθιστούν ξαφνικά στη φτώχεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, πολλαπλασιάζονται σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στους ίδιους και τις οικογένειες τους τροφή, νερό, ρεύμα, ακόμα και σπίτι, αν δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, ρούχα και γενικά ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πει ότι ζει αξιοπρεπώς.

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, η διαμόρφωση του κοινωνικού χάρτη της φτώχειας αλλάζει δραματικά, ξεπερνώντας κάποια στερεότυπα που ήθελαν ως άπορους μονάχα ανθρώπους κατεστραμμένους από τα ναρκωτικά ή κάποιους περιθωριακούς ηλικιωμένους… Οι κοινωνικές υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα καταγράφουν καθημερινά εκατοντάδες νέες περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες και ζητούν βοήθεια είτε στους Δήμους είτε στα Κοινωνικά Παντοπωλεία είτε στα συσσίτια των εκκλησιών.

Το στοιχείο όμως που κάνει ακόμη πιο ανησυχητική την κατάσταση είναι η αδυναμία των υπηρεσιών να καταγράψουν τον πραγματικό αριθμό των απόρων, καθώς αυξάνονται καθημερινά και μάλιστα με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Σε πρόσφατη έκθεση που καταγράφεται το εύρος της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία, τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς:

– Το 41% των Ελλήνων, δηλαδή 3.622.360 άτομα, δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για μια εβδομάδα διακοπών το χρόνο
– Το 39%, δηλαδή, 3.445.660 άτομα, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες που τυχόν προκύψουν
– Οι Ελληνες, σε ποσοστό 14% (1.236.904) δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση στο νοικοκυριό τους, ενώ
– Σε ποσοστό 23% (2.032.056 άτομα) δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διατρέφονται κάθε δεύτερη μέρα με πρωτείνες ή λαχανικά (που έχουν ίση αξία για τους χορτοφάγους).

Κι ενώ παραδοσιακά στους φτωχούς συμπεριλαμβάνονταν οι πολυμελείς οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, η σύνταξη των οποίων δεν επαρκεί, και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, σε αυτούς προστίθενται τώρα νέες κοινωνικές ομάδες. Η σύνθεση της φτώχειας αλλάζει και οι ομάδες οι οποίες προστίθενται είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μετανάστες, αλλά και η ομάδα των φτωχών εργαζομένων. Πρόκειται κυρίως για τις περιπτώσεις όπου σε ένα σπίτι εργάζεται μόνον ένα άτομο, από το οποίο εξαρτώνται οικονομικά περισσότερα μέλη μιας οικογένειας.


Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=130608