Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Λιβύη

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις Λιβύη

 

Στη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Λιβύη μέχρις ότου ο Καντάφι συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων συμφώνησαν υπουργοί και διπλωμάτες από 40 χώρες και οργανισμούς, που συνεδρίασαν την Τρίτη στο Λονδίνο.

 

Οι μετέχοντες στη σύνοδο αποφάσισαν τη σύσταση μιας ομάδας επαφής που θα συντονίζει τις πολιτικές δρασεις για τη Λιβυή και θα συναντηθεί ξανά στο Κατάρ σε δύο εβδομάδες. Οι διπλωμάτες υποστήριξαν ομόφωνα ότι ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ εξετάστηκε και η πιθανότητα νεων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.

 

Αν και το ενδεχόμενο του εξοπλισμού των εξεγερμένων δεν συζητήθηκε στη σύνοδο, συμφωνα με τους διπλωμάτες, ωστόσο το θέμα κυριάρχησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. .. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτραπεί με ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού των Λίβυων εξεγερμένων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπλοκές μιας μελλοντικής εξορίας του Καντάφι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι “αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ασυλία”.

 

Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, που είχαν προσκληθεί για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου, υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον Καντάφι να αποτελέσει μέρος της οποιας διαδικασίας και ζήτησαν βοήθεια προκειμένου να απαλλαγούν από το καθεστώς. “Η ελευθερία είναι υπόθεση του λαού μας”, είπαν σε συνέντευξη Τύπου.

 

Στα επιχειρησιακά, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως οι συμμαχικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Λίβυου ηγέτη εκτόξευσαν 22 πυραύλους Τόμαχοκ τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Την ίδια ώρα, στην αμερικανική Γερουσία, ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, έλεγε ότι υπάρχουν ψήγματα παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων, αλλά δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

 

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα υπό την πίεση της Δύσης, ο Καντάφι να φύγει αλλά και πολλές πιθανότητες η κατάσταση στη χώρα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο ένα ενδεχόμενο που δεν θα ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως στο γραφείο του έφτασαν το πρωί πληροφορίες ότι ανατολικά της Τρίπολης, στην πόλη Μιζουράτα, οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποιούν σφοδρή επίθεση και πως ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν αμάχους στο δρόμο, ενώ ισχυρίστηκε πως έχουν διακοπεί η μεταφορά τροφίμων, το ρεύμα και η υδροδότηση.

 

Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν απεσταλμένους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικων στην Βεγγάζη.