Φουκουσίμα: H κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.
Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός ανέφερε σαφώς ότι οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται, καθώς τα τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και παραδέχθηκε ότι όσον αφορά την τοποθεσία της κατασκευής του εργοστασίου η η εκτίμηση των κινδύνων του τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη.
Υπενθυμιζεται πως η Tepco ανακοίνωσε χθες ότι βρέθηκε πλουτώνιο ίχνη σε πέντε σημεία στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού με τους ειδικούς να εκτιμούν πως το πλουτώνιο προέρχεται από τις ράβδους καυσίμου.
Όπως επίσης έγινε γνωστό νερό με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει πλημμυρίσει τις χώρο των αντιδραστήρων Νο1, Νο2 και Νο3 και έχει περάσει στις σωληνώσεις που περνούν από το έδαφος.
Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το ρεδιενεργό νερό εμποδίζει τις επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία του συστήματος ψύξης. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ιαπωνική Κυβέρνησης ζήτησε την κατεπείγουσα συνδρομή γάλλων ειδικών επιστημόνων.
Η ρίψη νερού είναι επιτακτική καθώς αφενός η ψύξη των εγκαταστάσεων είναι απαραίτητη και εφετέρου πρέπει να παραμείνουν καλυμένες δηλαδή να μην εκτεθούν στον αέρα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου ώστε να μην υπερθερμανθεί.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που προέκυψε είναι ότι πως ραδιενεργά απόβλητα μεταφέρθηκαν από χιλιάδες τόνους νερού που ρίχτηκαν από τους διασώστες για την ψύξη των εγκαταστάσεων, καταλήγοντας στην θάλασσα. Οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν την μόλυνση καθώς εμφανίζεται παρουσία ιωδίου και καισίου σε τιμές πολύ υψηλότερες από το κανονικό.
Αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως τα ραδιενεργά απόβλητα δεν θα έχουν σημαντικές συνέπειες σε ευρύτερη κλίμακα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή της περιοχής, καθώς παρ’ότι σε πρώτη φάση θα διαλυθούν στο νερό οι θαλάσσιοι οργανισμοί μπορούν με τη σειρά τους να τα «ξανασυσσωρεύσουν» και αυτό σε τοπικό επίπεδο μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα.
Πλήρη εκτίμηση της μόλυνσης θα γίνει με συνεχείς μετρήσεις κα;ι τακτική παρακολούθηση του βυθού και των θαλάσσιων οργανισμών.
Την ίδια ώρα σε Κίνα και Ιαπωνία εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενεργού ιωδίου.Οι αρχές των δύο χωρών επισήμαναν ότι ενδέχεται να προέρχεται από την Φουκουσίμα, μετά τις εκρήξεις, και την διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.Εκτιμούν πάντως πως η ραδιενέργεια αυτή φθίνει σχετικά σύντομα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον,
Τα ίχνη του ραδιενεργού ιωδίου ανιχνεύθηκαν στην Σεούλ και στις παράκτιες επαρχίες της νοτιοανατοικής Κίνας όπου οι αρχές ζήτησαν προληπτικό έλεγχο στο νερό και τα τρόφιμα
reporter.gr