115 αεροπορικές επιδρομές και 22 πυραυλικές επιθέσεις διενεργήθηκαν τις τελευταίες ώρες σε διάφορες περιοχές της Λιβύης. Η Τρίπολη ήταν το επίκεντρο των επιθέσεων των συμμαχικών δυνάμεων.
Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ, δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο.
Οι διπλωμάτες των χωρών που συμμετείχαν αποφάσισαν να σκεφτούν το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων «σε πρόσωπα και οντότητες που σχετίζονται με το καθεστώς», λέγοντας ότι αυτό θα αποτελούσε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να επιτίθεται σε πολίτες και να μένει ατιμώρητος. Πρόσθεσε ότι οι πιθανές κυρώσεις θα εξεταστούν στα Ηνωμένα Έθνη και σε τοπικούς οργανισμούς, ενώ είπε ότι στη διεθνή διάσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού των εξεγερμένων. Τόνισε ότι στη Λιβύη ισχύει εμπάργκο όπλων και πρόσθεσε ότι αυτοί οι περιορισμοί «ισχύουν για ολόκληρη τη Λιβύη».
Ωστόσο, ο Γάλλος ομόλογός του, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι παρόλο που δεν αποτελεί τμήμα της απόφασης του ΟΗΕ, η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους. Δήλωσε, επίσης, ότι μία νέα πολιτική ομάδα επαφής δημιουργήθηκε και περιλαμβάνει 20 χώρες. Τα μέλη της θα συναντηθούν πρώτα στο Κατάρ και ύστερα στην Ιταλία. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον Λίβυο ηγέτη στη χώρα του, πρόσθεσε, πάντως ότι εναπόκειται στο λαό της χώρας να αποφασίσει.
Η Βρετανία και το Κατάρ, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC, ότι ο στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων, είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ώστε αυτός τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν εξασθενήσει σημαντικά το καθεστώς του Καντάφι. Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι. Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του, για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης, προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Γαλλία έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην Βεγγάζη για επαφές με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχουν κηρύξει οι αντικαθεστωτικοί.
Παράλληλα και οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και αναμένουν ότι θα μεταβεί εκεί σύντομα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποστείλουν τον βετεράνο διπλωμάτη τους, Κρις Στίβενς.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαπιστώσει πολύ μικρή ανάμιξη της Αλ Κάιτα και της οργάνωσης Χεζμπολά, ανάμεσα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη κατέθεσε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Ο Ναύαρχος των ΗΠΑ, Τζέϊμς Σταυρίδης, διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, δήλωσε σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, ότι υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας των τρομοκρατικών οργανώσεων στο χώρο των εξεγερμένων, αλλά το θέμα ακόμα τελεί υπό στενή διερεύνηση, καθώς η Δύση τώρα αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τους αντάρτες.
Στο πλευρό του λιβυκού λαού Κατάρ-Βρετανία
Την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να μάχονται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λιβυκού λαού εξέφρασαν η Βρετανία και το Κατάρ μέσω κοινής ανακοίνωσης τύπου του σείχη, Χαμάντ μπιν Τζαζίμ αλ-Θάνι και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέϊβιντ Κάμερον.
«Όλη αυτή η πρωτοβουλία, η συνδιάσκεψη, η Ομάδα Επαφής, η διεθνής λύση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο συνταγματάρχη Καντάφι, που λέει ότι εμείς δεν θα σου επιτρέψουμε να συνεχίσεις τις αγριότητες κατά του ίδιου του λαού σου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνδιάσκεψη του Λονδίνου, αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου μηχανισμού που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με την αραβική χώρα του Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού.